Ny metode som styrket efterværn har positiv effekt for tidligere anbragte unge
En ny metode er blevet udviklet for at forebygge hjemløshed og hjælpe unge i anbringelser med komplekse udfordringer til at starte et selvstændigt voksenliv. Evalueringen af et treårigt projekt i Socialforvaltningen i Københavns Kommune viser, at metoden CTI (Critical Time Intervention) i kombination med Housing First-principper har været effektiv som overgangsstøtte til unge, der flytter fra anbringelse til egen bolig. Fra 2021 til 2023 blev metoden afprøvet i Borgercenter Børn og Unge, hvor ingen af de unge endte som hjemløse, og knap 40% blev godt etableret i egen bolig uden behov for yderligere støtte.
Det er første gang, at CTI-metoden anvendes til tidligere anbragte unge i Danmark. Erfaringerne er positive, og indsatsen er nu integreret i organisationen, så flere unge kan drage nytte af metoden. Målgruppen var unge i alderen 18 til 23 år, der enten var hjemløse eller i risiko for at blive det. Evalueringen viste, at 25 ud af 30 unge opnåede deres mål, såsom at etablere egen bolig eller koble sig på støtte/netværk, og næsten halvdelen afsluttede forløbet uden yderligere foranstaltninger.
Selvom resultaterne er overvejende positive, er der udfordringer forbundet med CTI-metoden. Netværksarbejde er en udfordring for sårbare unge, og nogle unge fandt forløbet for kort til at dække deres behov. Derudover er manglen på billige boliger i København en stor barriere, som begrænser, hvor mange unge der kan tilbydes bolig samtidig. Alligevel opfordrer både unge og medarbejdere kommunen til at fortsætte med at bruge metoden, som er støttet af Socialstyrelsen og forankret i Hybelinstitutionen som en selvstændig indsats.
2024-11-12 01:41:46
GRAFIK / FOTO: BusinessKøbenhavn.dk