Københavnere venter for længe på hjælp til at håndtere stress, angst og depression
Mange københavnere står over for udfordringer med mental mistrivsel, hvilket påvirker livskvalitet, uddannelse, arbejdsliv og sociale relationer. Selvom der er kommet flere tilbud om hjælp, er efterspørgslen stigende, hvilket resulterer i lange ventetider for mange. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) ønsker at reducere den gennemsnitlige ventetid til omkring seks uger for at sikre hurtigere adgang til hjælp.
I København oplever hver 10. person over 16 år symptomer på angst eller depression i løbet af 14 dage, svarende til 50.000 personer i hver kategori. Samtidig føler hver tredje sig stresset månedligt, hvilket er 165.000 københavnere. Center for Mental Sundhed i København har succes med forløb for stress, angst og depression, men behovet stiger, og antallet af henvisninger vokser. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, at denne tendens fortsætter.
Kommunens center gennemfører årligt knap 2.700 forløb og godt 4.000 visitationssamtaler, men med en ny budgetaftale tilføjes 37 millioner kroner til området for at øge kapaciteten. Det vil fra 2025 til 2028 muliggøre mellem 650 og 900 flere forløb og mellem 1.100 og 1.500 flere visitationssamtaler årligt. Tidlig indsats er essentiel for at forebygge større problemer og er økonomisk fordelagtig for samfundet.
Reduktion af ventetid på forløb for angst, stress og depression er en del af en bredere styrkelse af Københavns Kommunes tilbud om mental sundhed. Der er også afsat midler til at reducere ventetid på psykologsamtaler for ældre, fortsættelse af tilbuddet ’Ung på vej’ for skoleelever i mistrivsel og deres familier, samt til at integrere ‘mental sundhed’ i undervisningen på flere ungdomsuddannelser.
2024-11-12 16:02:12
GRAFIK / FOTO: BusinessKøbenhavn.dk